fredag den 9. december 2011

Fine gavemærker af saltdej

"Feeling salty" 
Saltdej ikke er ikke kun noget man bør lave i børnehaven - især ikke, når man kan lave noget så fint som disse gavemærker og julepynt

Opskrift på saltdej:
1 del salt
1 del lunket vand
2 dele hvedemel

Fremgangsmåde Ælt dejen godt igennem (10 - 15 minutter), suppler evt. med mere mel eller mere vand for at få dejen fast og smidig. Dernæst skal dejen hvile tildækket i ca. 1 time ved stuetemperatur.
Derefter er dejen klar til at forme.
Figurerne kan pensles med vand tilsat salt inden bagning, for at få en flot blank overflade.

Evt. rest saltdej kan gemmes i køleskab, men skal tages ud nogle timer før brug. 

Bagning
Da dejen og tykkelsen på figurerene er forskellige er der ikke en fast bage tid.
Bagetid er oftes 3-4 timer, men det er en god ide,  lige selv kontrollere, hvornår figurerne er færdigbagte.
Temperatur kan være fra 50 grader, men bør ikke være højere end 125 grader fordi der ellers kan komme revner i dejen.

Indfarvning af dej
Hvis du ønsker farve i, kan saltdejen indfarves inden der formes figurer ved at røre farven med i dejen.
Følgende råvarer er gode til indfarvning og tilmed 100% naturlige:
kakao, kaffe, paprika, karry, kanel, rødbedesaft, gulerod, juice, spinat m.m.

En skinnende overflade kan opnås ved at pensle dejen med en blanding af salt og vand, eller sirup og vand inden den sidste time af bagningen

Maling og dekorering efter bagning
Når figurerne er bagte kan de pensles med soja blandet med vand (1/3), det giver en fin “hudfarve” Ellers kan figurerne males efter de er brændte, malingen kan blandes til andre farver.

Udstik din saltdej med forme og dekorer dem efter ønske. Her er brugt et stempel i den friske dej, men han kan også lade dem tørre og så male dem efterfølgende, stemple med motiver, pålime perler eller hvad man nu kan finde på

Ingen kommentarer:

Send en kommentar